22/07/2024
Shqipëri

“Ta pështyj në surrat, t’ia q* ro*t”/ 12-vjeçari drogohet me hashash dhe metadon, ikën nga shtëpia

  Nëna e një 12-vjeçari është drejtuar në redaksinë e emisionit “Stop” për të treguar, se djali i saj 12-vjeçar prej 3-4 muajsh largohet nga banesa.

  I mituri ka braktisur shkollën dhe është bërë përdorues i lëndëve narkotike.  E ëma thotë, se ai edhe vjedh në shtëpi për të siguruar substancat narkotike. Ajo me të vëllain kanë konstatuar një grua që u shet mall të miturve.

  “Fëmija më largohet nga banesa. Kam pyetur në qendër sepse në qendër më rri fëmija. Më kanë thënë se i kam bërë dhe vetë analizat që është konsumator i lëndëve narkotike. Ia japin më të rriturit sepse ai është i mitur. Sipas atyre që i kam bërë ka përdorur hashashin, metadonin. Ai është fëmijë dhe dikush nga më të rriturit ia jep. Ka shitur telefona, ka bërë në terren, që policia e di shumë mirë, ka bërë vjedhje. Unë nuk i njoh tamam personat që t’i identifikoj. Vetëm një grua, ajo nuk e pranon, por unë me atë e kam kapur djalin që e konsumon”, tha e ëma.

  Në shkollën 9-vjeçare “Hasan Prishtina, ku duhet të studionte i mituri, drejtoresha Lindita Tufa dhe psikologia Albina Vocaj thonë, se situata për nxënësin në fjalë është jashtë kontrollit dhe nuk ato nuk kanë një zgjidhje.

  “Në të vërtetë është shumë i vështirë menaxhimi sa i përket nxënësit në fjalë”, tha drejtoresha.

  “Është e nevojshme një fazë rehabilitetimi apo ai edhe të detoksifikohet, por është një fushë që i takon pjesës mjekësore, specialistëve atje. Unë e mendoj si një rast të vështirë dhe që ende nuk është gjetur një zgjidhje për të”, tha psikologia.

  Mamaja e 12-vjeçarit është përballur edhe me Lirën, siç quhet gruaja, që i shet të miturve drogë, por nuk ka marrë dot zgjidhje.

  Prindi: Kur erdha unë, që ju pashë juve, çfarë po i jepte ajo gruaja X?

  Fëmija dëshmitar: Drogë!

  Prindi: Si e ka emrin ajo?

  Fëmija dëshmitar: Lira!

  Daja i fëmijës: Çfarë lloj droge pi?

  Fëmija dëshmitar: Kokainë, bidon!

  Prindi: Ti e pi?

  Fëmija dëshmitar: Jo!

  Prindi: Asnjëherë nuk e ke provuar?

  Fëmija dëshmitar: Për ta provuar e kam provuar njëherë me X, që ia mori ajo..

  Prindi: Ia mori ajo dhe ia dha X.

  Fëmija dëshmitar: I thosha ore leje, leje, leje!

  Prindi: E pivi X?

  Fëmija dëshmitar: E pivi me, X vdes për drogë.

  Prindi: Siç e gjeta unë poshtë te garazhi eee, me shishe?

  Daja: Pse e kape me shishe ti me atë?

  Fëmija dëshmitar: Po me e kapi duke pi bidon!

  Momenti kur zonja është përballur me Lirën.

  Prindi: Do përfundosh në burg!

  E dyshuara: Shko me, më lër rehat ti!

  Prindi: Mizerje, Ec ti, ec! Mizerje, që drogon fëmijët!

  Me Komisariatin numër 4, punonjësen e mbrojtjes së fëmijëve njësia 3 dhe nënën e fëmijës, është bërë e mundur gjetja e 12-vjeçarit bashkë me shokun e tij.

  Gazetarja: Ku rrini ju?

  Shoku: Ne dalim.

  Gazetarja: Në ca vendi?

  Shoku: Unë iki ditën në shpi, ai s’ikën fare.

  Gazetarja: Sa vjeç je ti?

  Shoku: 12!

  Gazetarja: A shkon në shkollë?

  Shoku: Jo!

  Gazetarja: Pse?

  Shoku: Nuk shkoj!

  Gazetarja: Po prindërit i ke?

  Shoku: Jo, më janë nda!

  Punonjësja e Mbrojtjes së Fëmijëve: Ku ke qenë ti gjithë këto ditë? Pse nuk e njofton mamin? Pse ikën nga shtëpia?

  X: A po pushon?

  Punonjësja e Mbrojtjes së Fëmijëve: Jo nuk po pushoj, sepse të gjithë, që jemi mbledhur këtu, jemi për ty, të ndihmuar ty, a e di, që është e rrezikshme, që një fëmijë i moshës tënde të rrijë në rrugë?

  X: Ta pështyj në surrat, t’ia… robt..!

  Punonjësja e Mbrojtjes së Fëmijëve: Kjo është gjuhë e papërshtatshme.

  X: Pështyva mos fol mo! Të q… robt!

  Punonjësja e Mbrojtjes së Fëmijëve: Qetësohu! Qetësohu! Qetësohu!

  X: Ta futa nanji!

  Punonjësja e Mbrojtjes së Fëmijëve: Si je njohur me X?

  Shoku: Më ka njoh një tjetër! Luçi.

  Punonjësja e Mbrojtjes së Fëmijëve: Kush e kishte Luçin shok, ti apo X?

  Shoku: E ka pas edhe ky edhe unë.

  Punonjësja e Mbrojtjes së Fëmijëve: Mosha juaj, apo është më i rritur?

  Shoku: Mosha jonë.

  X: Lëjeni çunin e huaj, të iki, lejeni! Ky erdhi për me nejt në shpi me mu, ju më sollët këtu, ju q…!

  U tentua komunikimi dhe akomodimi i tij në Qendrën “Nisma Arsis”, por 12-vjeçari e braktisi edhe atë. Pas rigjetjes, i mituri u dërgua në spitalin psikiatrik, për shkak edhe të çrregullimit të sjelljes, nga ku sërish u largua.