21/06/2024
Botë

U nis në këmbë për në Mekë: Aktualisht jam në Turqi dhe agjëroj çdo ditë

  Pak më shumë se një muaj më parë, Rifat Kariç nga Busovaça, qytet në Bosnje e Hercegovinë u nis në këmbë për në Mekë.

  Një rrugë gati 5000 kilometra e gjatë është plani i tij afatgjatë dhe ai ka treguar për Klix.ba se si nisi gjithçka.

  19 vjet më parë, në vitin 2005, Kariç ishte shofer autobusi që transportonte pelegrinët nga Bugojno në Mekë dhe mbrapa. Pikërisht atëherë u krijua dëshira dhe qëllimi (qëllimi) për të ecur në të njëjtën rrugë. Edhe pse ka dashur ta bëjë shumë më herët, ky vit pas shumë vitesh punë është viti kur ai la gjithçka dhe u drejtua drejt vendit të shenjtë të myslimanëve.

  “Ishte e gjitha një ëndërr derisa pashë në Facebook se Senad Haxhiq nga Banoviqi u nis në këmbë për në Mekë për të kryer haxhin. Duke qenë se lajmi më befasoi dhe ai tashmë kishte mbërritur në Pester, ishte në vitin 2012, kur unë vetë. vendosa të largohem. Megjithatë, lufta në Siri ndodhi dhe unë duhej ta shtyja largimin tim. Kur pashë përsëri në Facebook që një burrë ishte larguar nga Austria vitin e kaluar, menjëherë mendova me vete se do të largohesha më 1 janar. Por, 2024 do të sjellë luftë me Gazën dhe për këtë largimi im ishte i dyshimtë dhe i pasigurt”, na thotë Kariq.

  Ai tregon se askush nuk e dinte për nisjen e tij për në Mekë në shkurt.

  “Duke punuar si shofer, ndërsa jam në pushim, kam planifikuar gjithçka nga rruga e lëvizjes deri te gjërat dhe pajisjet e nevojshme dhe kam blerë pak në të gjithë Evropën që kam hasur. Si një malësor afatgjatë, e di se çfarë Me duhen.Pjesa me elementare e paisjeve jane çantat e shpines dhe kepucet, pjesa tjeter blihet edhe rruges sepse nuk mund te bartesh cdo gje.Nuk kam pasur asnje problem dhe jam ne gjendje fizike.Goglimi i rruges dhe E perfeksionova qe duke bere pune shofer e percaktova itinerarin me totalin e kilometrave por nuk eshte zyrtare sepse jane akoma efekt lufte ndaj e lashe te korrigjohet sipas nevojes ku deri tani shyqyr zotit po shkon pa problem. “, shton bashkëbiseduesi ynë në një intervistë për Klix.ba.

  Rruga e tij nisi në Busovaçë dhe më pas vizitoi Sarajevën, Sanxhakun, Kosovën, Maqedoninë, Greqinë dhe Turqinë, ndërsa përballë tij janë Siria, Jordania, Arabia Saudite, Medina dhe Meka, duke i dhënë fund rrugëtimit prej rreth 5200 kilometrash.

  Në ndërkohë ai e kuptoi se nuk mund të kalonte nëpër Kosovë për shkak se nuk kishte vizë, për këtë arsye u transitua dhe për shkak të pasigurisë do të fluturojë mbi Siri.

  Për momentin ka bërë rreth 1400 kilometra, ndërsa në ditë bën rreth 40 kilometra që thotë se do të mjaftojnë deri në fund, për të arritur në kohë.

  Udhëtimin do ta përfundojë në Medine dhe gjatë udhëtimit i bie muaji i Ramazanit dhe agjëron që nga dita e parë.

  “Me hyrjen në Turqi filloi agjërimi i Ramazanit, falë Zotit, deri më tani kam agjëruar që nga dita e parë pa sforcim dhe mund ta duroj lehtësisht. Prandaj, faleminderit Zotit, shëndeti im është stabil, pavarësisht se në një muaj dhe e gjysmë do të jem 67 vjeç. Shpresoj me urdhër të Allahut që edhe në të ardhmen të jetë stabile. Kanë mbetur rreth 600 km deri në fund të Turqisë që është gjysma e rrugës”, tha bashkëbiseduesi ynë.

  Kudo që shkonte kishte mbështetjen e njerëzve që e ndihmuan në rrugën e tij dhe një nga imamët e xhamisë turke i shkroi një mesazh që i hapi shumë dyer në rrugën e tij nëpër Turqi.

  “Shpresoj që pjesa tjetër e udhëtimit të shkojë edhe më mirë, sepse sa më shumë të kaloj, aq më i fortë jam, falë pikërisht asaj në fjalë, që është një vizitë në vendin më të shenjtë në tokë, të cilin e pres me padurim dhe ai gëzim nuk mund të përshkruhet”, shpjegon ai

  Në fund, ai theksoi se është një nder i madh të përjetosh dhe të hysh në këtë projekt jo aq të lehtë, por që beson se do të ketë sukses dhe se përvoja e fituar nuk mund të paguhet.

  “Isha i sigurt në veten time dhe vendosa, me mëshirën e Allahut, të shkoj në një udhëtim dhe të kryej nijetin tim të sinqertë, duke përfunduar në Arefat dhe në Tavafin e fundit rreth Beitullahut”, përfundoi Kariq.