19/06/2024
Botë

Dalin të dhënat/ Ja cili është qyteti më “smart” në botë

    Sipas Indeksit të Qytetit Smart 2024, Zyrihu është qyteti më i zgjuar në botë. Lista e hartuar nga Instituti Ndërkombëtar për Zhvillimin e Menaxhimit (IMD) përfshin gjithashtu Gjenevën dhe Lozanën në dhjetëshen e parë, të vendosura respektivisht në vendin e katërt dhe të shtatë. Oslo dhe Canbera gjithashtu shfaqen në podium, duke ndjekur qytetin në Limmat.

    Për të përpiluar renditjen, studiuesit kombinuan të dhëna të forta dhe përgjigjet ndaj sondazheve të kryera midis qytetarëve të 142 qyteteve në mbarë botën. Qëllimi është të tregohet se si teknologjia i lejon qytetet të përmirësojnë cilësinë e jetës së banorëve të tyre.

    Sipas edicionit të vitit 2024 të Indeksit IMD Smart City, Evropa dhe Azia janë shtëpia e “qyteteve më të zgjuara në botë”. Qytetet e Amerikës së Veriut, megjithatë, kanë mbetur prapa, duke reflektuar “pakënaqësinë e banorëve të tyre”. Për herë të parë që nga krijimi i indeksit në vitin 2019, asnjë qytet amerikan apo kanadez nuk shfaqet në “top 20”.