30/05/2024
Maqedoni

Çerneva: Vështirë që Maqedonia e Veriut të fillojë negociatat me BE-në

  Për momentin duket e vështirë të imagjinohet se Republika e Maqedonisë së Veriut mund të fillojë së shpejti negociatat me BE-në, sepse shohim se për të dyja marrëveshjet kyçe për këtë vend – atë me Bullgarinë, dhe propozimin francez për ndryshimet kushtetuese, por edhe Marrëveshja e Prespës e një viti më parë, e cila i hapi rrugën Republikës së Maqedonisë drejt anëtarësimit, është gati të ngrihet, për të mos thënë më shumë, thotë për BNR Vesela Çerneva, drejtoreshë e zyrës së Këshillit Evropian për Politikë të Jashtme në Sofje. “Këto gjeste tipike simbolike nga ana e presidentes të re maqedonas tregojnë një klimë mjaft të ftohtë dhe duket se ky vend nuk do të jetë ndër të parët që do të negociojë dhe përparojë në lidhje me BE-në,” parashikoi Çerneva.

  Ajo shtoi se dy koalicionet nga pala shqiptare “shprehën mbështetje të fortë për dy marrëveshjet dhe veçanërisht për ndryshimet kushtetuese”.

  “Nëse ky është kushti për formimin e një qeverie, ai mund të vonohet. Nuk llogaris në shenjat e VMRO-DPMNE-së për të shkuar në këtë drejtim. Ndoshta fillimisht do të shohim një shtyrje të formimit të qeverisë dhe më pas paramendoj një lloj orari që gradualisht të kalojmë në bisedimet për ndryshime në kushtetutën e Republikës së Maqedonisë, por sigurisht kjo nuk do të jetë gjëja e parë që kjo qeveri do të bëjë”, tha Çerneva.

  Ajo komentoi se “BE ka filluar në mënyrë më aktive të flasë për zgjerim në një vit e gjysmë shumë, por jo për shkak të vendeve të Ballkanit, por për shkak të Ukrainës dhe Moldavisë”.

  “Në BE e kuptuan se lënia e zonave të tilla gri shkakton invazion të forcave armiqësore. Prandaj, tema e zgjerimit ka ndryshuar shumë, ka të bëjë me sigurinë dhe si zonat përreth BE-së për të qenë më të forta, më të sigurta. Prandaj, nuk është një zgjerim i zakonshëm. Do të flitet shumë më tepër për bashkëpunim në fusha të tilla si mbrojtja dhe siguria, dhe që vende si Serbia i lejojnë vetes të mos respektojnë vendimet e politikës së jashtme të BE-së, përfshirë sanksionet, kandidatë të tillë nuk do të lulëzojnë. I gjithë portofoli i zgjerimit do të ketë peshë shumë më të madhe politike në KE. Dhe komisioneri hungarez i zgjerimit nuk ndihmoi, por ai me siguri nuk do ta mbajë këtë bazë”, tha Çerneva.

  Sipas saj, e djathta ekstreme në Evropë do të mbështesë instrumentin e BE-së, sepse është një mënyrë jo-invazive, një mënyrë mjaft graduale e unifikimit të standardeve dhe rritjes së sigurisë së Evropës, pa kërkuar përpjekjet që duhet të bëjë NATO kur bëhet fjalë për sigurinë.